Descrierea autorului:
Acum 100 de ani, la Alba Iulia, Marea Adunare Națională Română formată din 1228 de deputați, în prezența unei mulțimi de peste 100000 de oameni veniți din toate colțurile Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului a decretat actul Unirii.
Unirea Transilvaniei cu România a marcat un moment important în procesul realizării statului național unitar român.
Privind retrospectiv, nu putem să nu ne dăm seama de un adevăr probat în timp:în momentele de mare cumpană românii au știut întotdeauna să facă front comun pentru a trece impasul.
În Primul razboi mondial, când România era aproape ocupată de Puterile Centrale, deviza era:"Pe aici nu se trece!" La Mărăsti, Mărășești și Oituz s-au jertfit 27000 de români pentru a apăra ce mai rămăsese neocupat din țară. La trecători și în sud, ostașii români au oprit cu piepturile lor înaintarea forțelor inamice și peste ei nu s-a trecut chiar cu prețul vieții.
Tot astfel, la 1918,simțindu-se încolțiți de marile puteri între care erau așezați geografic, românii de dincolo și de dincoace de Carpați și-au dat mâna, făurind un singur stat România. În căruțe, cu trenul ori pe jos, românii din Ardeal, Banat, Maramureș ori Crișana și-au exprimat hotărât dorința de a se uni cu frații de peste Carpați.
Marșul militar "Treceți batalioane române Carpații" le-a insuflat curaj românilor nu doar în Primul razboi mondial, ci și în al doilea când, în iunie 1941, militarii români au plecat la luptă să elibereze Ardealul.
Cu aceste gânduri, cu sufletul plin de respect pentru toți acești eroi, am realizat această lucrare.
Acum, la ceas aniversar de centenar, privesc spre trecut cu înalte sentimente patriotice și spre viitor cu speranța, dorind ca această lucrare sa fie perceputa ca un îndemn la solidaritate, la Unire în cuget și simțiri.
Această lucrare , astăzi 30.11.2018, este compania mea în drumul de peste 500km ,către Alba Iulia.
La mulți ani, România! La mulți ani, români!